Boomgaard

Er zijn drie boomgaarden op het landgoed. De meest opvallende ligt in de hoek tussen de Babberichseweg en de (parkeerplaats aan) de Didamsestaat. In deze boomgaard staan bekende oudere rassen zoals Goudreinet, Bellefleur, Notarisappel en Cox.

Appels_p01

In het voorjaar is het een bloemenzee aan bloesem. Daarna bloeit onder de bomen een kruidenrijke vegetatie die voedsel biedt aan vlinders en andere insecten. Deze kruidlaag biedt schuil- en broedgelegenheid aan vogels. Na het broedseizoen (vanaf eind juli) worden de boomgaarden deels gemaaid om er tijdens de oogst en later voor de snoei, eenvoudig bij te kunnen.

fruitbomen_p01

De boomgaard ‘Achter het Bos’ en achter kwekerij Deelhoven is niet zichtbaar van buitenaf. Hier staan peren, appels, kweeperen en pruimen. Een derde oude boomgaard, bestaande uit 6 bomen, biedt jaarrond beschutting aan insecten, vogels en kleine zoogdieren. De bomen worden hier niet meer gesnoeid en de ondergroei niet gemaaid. Ook tussen de biologische akkers staan rijen fruitbomen en een aantal solitaire bomen.

De oogst van het landgoed wordt in het seizoen, vers én als sap, verkocht in de Landgoedwinkel.